Ervaringen

[0359]22 september 2013 – Het is zo ver, de N70-trail, een trail in mijn achtertuin. Ik ben betrokken in de zijlijn… als bouwer van de website en de man achter het gastenboek. Het rondje voor mij bekend. Loodzwaar, is het enige woord dat het parcours treffend omschrijft. Vandaar ook de titel van de website (mijn keuze): een loodzware trail door het Rijk van Nijmegen. In retrospectief zou ik willen suggereren: Zwaarste trail van Nederland. Is dat ook zo? Ik hoop dat mijn column daar antwoord op geeft>>

——————-

Bericht:

Met stramme heupen en blaren op mijn voeten heb ik zojuist besloten vandaag maar
even niet te trainen. De wedstrijd van gisteren zit nog iets te vers in mijn
lijf! Maar een sportief berichtje typen lukt me wel van achter de computer:

Al meer dan de helft van leven loop ik hard. Vroeger op de atletiekbaan van AV
Oss ’78 en later ‘gewoon voor mezelf’. Ik liep talloze
wegwedstrijden en crossen; van de Zevenheuvelenloop, de Megense Keienloop tot
de MaasdijkMarathon. Altijd met veel enthousiasme en stevig op de klok kijkend,
want die streeftijd moest gehaald worden. Maar een heuse trailrun had ik nog
nooit gedaan. Bloednerveus om wat me te wachten stond verscheen ik aan de
start van de N70. Druk observerend naar wat de gemiddelde trailrunner aan heeft
besefte ik dat we hier de maken hadden met profs. Echte trailrunners en ik. En
nog een paar stoere lopers die deze uitdaging aangenomen hadden.

Met het motto ‘rustig aan beginnen’ en ‘het doel is uitlopen’ in mijn
achterhoofd ging ik op pad. Onderweg was het prachtig, maar voor ook pittig. De
eerste heuvels en trappetjes gingen prima, bijna heerlijk. Later haperde mijn
benen, maar hoe verrukkelijk is het om dan weer te mogen dalen. Dat
dalen gaat zo hard dat je je eigen benen bijna niet bij kunt houden.

Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik me hardop afvroeg waarom ik deze
hobby gekozen had. Toch is dat gebikkel in de bossen echt de moeite waard.
Zeker als er dan fruit, water en (heerlijk) bier op je te wachten staan bij de
finish. Mijn tijd was prima, denk ik, maar vooral niet belangrijk. Ik had het
gehaald en het was leuk. Op naar volgend jaar.

Bedankt voor deze leuke ervaring. Het was erg leuk en gezellig. En niet zo
groot, ook prettig bij een wedstrijd als deze. Super en succes met de
organisatie van een volgende trail. Houd me op de hoogte!

Groetjes Eefje Melssen

————————————————————————————————————–

Bericht:

Een prachtige loop door de schitterende omgeving van Nijmegen. Pittige klimmetjes, steile afdalingen, mooie uitzichten en lastige trappen maakten dit tot een onvergetelijke ervaring. Gisteren 1/3 volgend jaar de 2/3 marathon. Wanneer gaat het volgend jaar gebeuren?

Groet,

Jörg Sauer

————————————————————————————————————–

Theo en team,

Heel veel dank voor de super leuke ervaring!

Was top geregeld!!!

Paul Dekker

—————————————————————————————————————

De eerste editie van de N70trail was top!

Goed georganiseerd en verzorgd, prettige sfeer, prachtige route en perfect weer!

Het was zwaar, zwoegen, zweten maar ook zwijmelen.

Het asfalt verruilen voor bospaden en je aanpassen aan de natuur. Heerlijk!

Dit smaakt naar meer!

Sportgroet, Annejet

—————————————————————————————————————

De 1e editie van de N70-trail was fantastisch! Ik train regelmatig de ronde van de N70, die nu lichtjes was aangepast. Bijna 100% onverhard,

vele enthousiaste vrijwilligers langs het parcours die je de weg wijzen en je drinken of eten aanboden. Verkeersregelaars op de gevaarlijke oversteekpunten,

zelfs doedelzakspelers op de Duivelsberg waar ik alleen maar blij van werd.  Het was een pittig parcours, maar na afloop alleen maar lof voor de organisatie!

Wat mij betreft volgend jaar weer. Dank voor deze mooie trail.

groet van Cecile van der Sanden.

—————————————————————————————————————

Beleving van de N70 Trailrun

Als Nijmegenaar verwacht je dat je – met de nodige oefeningen waaronder herhaalde zondagochtend runs – goed bent voorbereid en het terrein kent. Echter, schijn bedriegt.

“Blijven we bij elkaar of gaat iedereen er als een haas vandoor? Waar komen de steile stukken nu precies?” waren onderwerp van discussie bij de start. De start, daar waar normaal gesproken een opperste concentratie heerst en de adrenaline boost door je lichaam giert, werd nu plaatsgemaakt voor discussie en grootspraak. “Zullen we ‘m anders gewoon andersom lopen?”
*PENG!*

En daar gingen we.

Je kunt de N70 route nog zo vaak hebben gelopen, maar makkelijker wordt het zeker niet. De steepe hellingen, een tiental trappen, snoeiharde afdalingen en flinke kuitenbijters, zijn onderdeel van het parcours. De combinatie van een prachtige bosrijke omgeving, de afwisselende hoogtemeters en hardlopers die vastberaden en vol enthousiasme meedoen, maken deze trailrun ontzettend gaaf!

Als een kind zo blij trotseer je dan de laatste meters door de zandvlakte en nader je de rood-witte afzetlinten. Je bent er bijna! Met de laatste 100meter sprint-energie geef je werkelijk alles wat je nog over hebt en dan….

…zie je dat je nog een bocht moet maken en het nog eens 25 meter is tot aan de finish!

“Kom op nummer 73, je kunt het!”, motiveert het vanuit de geluidsboxen. Aanmoedigende hardlopers schreeuwen en klappen je de laatste power toe.

BINNEN!

Hoe groot de voldoening dan is wanneer je over de finish bent? Werelds. En de spierpijn de dag erna? …was het dubbel en dwars waard!

Vriendelijke groeten,

Maarten van den Bosch

—————————————————————————————————————

Zo stond ik aan de start bij de N70trail. Ik was toe aan 14 km heuvellopen. Ik geef toe; ik had mij slecht voorbereid en realiseerde mij pas een uurtje voor de start dat ik de dag ervoor in dezelfde omgeving als de N70 route nog 2,5 uur was wezen klimmen en dalen op mijn racefiets, iets wat na3 km lopen ineens helemaal niet meer zo’n goed idee bleek. De omgeving is er schitterend, rondom de Sint Maartenskliniek, in het Rijk van Nijmegen. Prachtige stuwwallen met hellingen van rond de 9 a 10%. Het weer was perfect, het was eigenlijk precies zo’n dag voor een “net boven wedstrijdtempo 2 uurs duurloopje”. De sfeer was gezellig en ontspannend, een clubje van 200 enthousiaste lopers liep alvast warm.

Over mijn loop kan ik kort zijn, het was afzien..gruwelijk. Een bijna traumatische ervaring, maar ook mooi afzien en genieten. Heuvel op (veel) meer gewandeld dan me lief was, komt er echt geen einde aan al die beklimmingen, tot het moment dat je zelfs de afdalingen gaat verwensen. Daar waar ze op de fiets nog rekening houden met maximale hellingspercentages doen ze dat met zo’n route zeker niet, voor mijn gevoel zaten er trappen met 40% helling bij. Halverwege, ter hoogte van de Duivelsberg, zat ik er echt even helemaal doorheen, mijn bewustzijn leek zich te vernauwen en langzaam hoorde ik vanuit het niets doedelzakmuziek aanzwellen. Hemelse tonen leken mijn intocht in het walhalla te begeleiden, maar bij navraag bleken ook mijn meelopers deze buitenaardse doedelzak muziek te horen. Loos alarm, ik moest helaas gewoon doorlopen terwijl ter plekke sterven toen helemaal niet zo’n slechte optie leek

Op een leuk klein heuveltje stond bovenop (jawel!) een heuse doedelzakspeler, dit was ook zo’n beetje het keerpunt in deze loop, dus terug naar de finish. Ik was er wel uit, dit was NIET een normaal stukje hardlopen..of toch weer wel. Ik was heel erg blij dat de laatste 1,5 km min of meer vlak was en ik rustig over de finish kon kruipen, nog even aangemoedigd door de speaker. 13,5 k en ergens tussen de 450-500 hoogtemeters in 1:28. Na de finish stond een heerlijk -alcoholvrij- weissenbier klaar; koud , schuimend en fris, beter dan een gelletje. Al met al een (trail)loop en een ervaring die meer  dan de moeite waard was. Een ideale training die je een fantastische spierpijn oplevert en waarbij je tegelijk een heerlijke zondagswandeling door een schitterend stukje Nijmegen meeneemt. Wat je ook zou kunnen samenvatten als ‘gewoon een lekker stukje hardlopen’.

—————————————————————————————————————

Afgelopen zondag voor het eerst meegedaan aan de N70 Trailrun. Voor mij een goede oefening voor de 7heuvelenloop die in november op het programma staat. We hadden prachtig weer en de startlocatie was prima uitgekozen. Er stonden geen paarden in de manege, maar je kon ze nog wel goed ruiken… Mijn afstand was de 14 km en dat was ook voldoende voor zo’n eerste ervaring in de bossen met pittige hellingen. Fijn om met een relatief klein clubje te starten, anders zou je elkaar echt voor de voeten lopen op de smalle paadjes. Ik genoot volop van de prachtige omgeving en had zelfs een ultieme ervaring met het rijk van Nijmegen. Tijdens een zware klim op de Duivelsberg zag ik een hert of een ree met grote sprongen naar beneden springen…..Wauw! Ik riep nog naar mijn voorgangster of zij het ook gezien had, maar ze hoorde me niet tijdens het ploeteren….Ik had nooit verwacht dat ik wild zou zien tijdens de loop, dus ik was zeer aangenaam verrast. Dat maakte de run nog mooier dan dat ie al was! De verzorging tijdens en na de run was super en het biertje smaakte prima. Bedankt voor de organisatie en begeleiding en tot volgend jaar!

Groet Miriam Peelen

—————————————————————————————————————

Wow! Ik wist wel dat ik in een mooie omgeving woon, maar zo rennend werd daar nog een dimensie aan toegevoegd. De route is pittig, maar prachtig. Of ‘prachtig, maar pittig,’ net zo je wilt. In ieder geval pittiger én prachtiger dan ik had verwacht. Het is fijn om te merken hoe sterk je eigenlijk bent, tevens zo nietig tegenover de overweldigende natuur. Top geregeld, plezierige organisatoren, fijne sfeer en een stukje sinaasappel; genieten! Ik denk dat het een route is waar eenieder zijn grens tegenkomt en zichzelf kan overtreffen.

Loes van Hove

Advertenties

26 gedachten over “Ervaringen”

 1. Beste organisatie,
  Kunt u mij zeggen waar de verzorgingsposten op de route staan en welke produkten er aan geboden worden? Water, AA-drank, bananen?

  1. Beste Cecile, dank voor je terechte vraag. Navraag leert volgende:
   Verzorgingsposten op ongeveer 5 en 9 km en bij de finish (14k). Aanwezig: Dorstlesser, water en bananen. Hoop dat daarmee je vraag is beantwoord. Sportieve groet, Jan Fokke

  1. Beste Hans, dank voor je vraag. Navraag leert dat er geen douchegelegenheid is. Wat wel bijzonder is: er is kleedruimte beschkbaar in de stallen van de manege aldaar. Ik hoop dat daarmee je vraag beantwoord is. Sportieve groet en ik zie je aan de start! Jan Fokke

 2. Mijn vorige vraag is ‘opeens’ verdwenen zie ik, maar ik doe gewoon een tweede poging.
  Hoe is het parkoers uitgezet/aangegeven? Of is het zo’n dwars door de natuur -langs de grote eik rechts, voorbij de heuvel links parkoers? Wil natuurlijk niet verdwalen..

  1. Beste Niels, vreemd dat je vraag verdwenen is, kan me inderdaad herinneren dat ik hem gezien heb. Route is goed gemarkeerd en om de kilometer staat er iemand om zowel route als natuur te bewaken. We willen niet dat je bij de verkeerde eik linksaf de Waal in gaat. Komt in orde. Wens je een fijne trail, sportieve groet, Jan Fokke

  1. Oei let op wat je zegt! Allemaal spielerei op de trail; jongens en meisjes die door plassen en blubber stampen. Volwassen? Ik weet het niet hoor…

  2. Niels, gisteren sprak ik organisatie; route is gemarkeerd met spuitbus en iedere kilometer staan mensen van de organisatie langs de route, dus moet goed komen.

 3. De N70 trail gelopen. Ik ben geen ervaren trail loper. Hij was echt uitdagend. (ik kom uit op 410 meter stijging).
  Mooie omgeving. Het parcours was goed aangegeven. Voldoende drinken en eten onderweg. Start en finish was prima. Je liep elkaar niet in de weg. Parkeren was goed geregeld. En hij had het beloofd: de trail is “best wel pittig”. Een aanrader dus.

 4. Vandaag de N70 gelopen, 2 ronden. Flink af moeten zien, maar wat is dit een fantastisch parcours. Zeer goed georganiseerd voor de 1e keer, vele enthousiaste vrijwilligers langs het parcours, genoeg water, sportdrank en bananen.
  Kortom: dank je wel organisatie, dank je wel Theo van Manen.
  Volgend jaar gewoon weer!

  1. Wat betreft de ‘onscherpe’ foto’s: een paar van mij zou ik eerder onderbelicht noemen. Was dat niet eenvoudig te corrigeren? Nu moet ik zelf aan de slag.
   Overigens waardeer ik je werk erg.

  2. Ik zie delen van het parcours die ik niet meer zo 1,2,3 herken, maar waar ik vast wel gelopen heb. Ik ben tenslotte gefinished. De foto’s van de bruggetjes en trappen zijn fantastisch… Prachtig en bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.